Websites FAQ.

Dit is de plek waar ik de meest gestelde vragen omtrent websites, webhosting, e-mail, WordPress en gerelateerde zaken beantwoord. Heb je een vraag die er niet tussen staat? Stuur me dan een e-mail en ik zal je vraag en antwoord publiceren op deze pagina. Je blijft anoniem en ik beantwoord je mail wanneer ik je vraag met antwoord hier heb toegevoegd.

Domme vragen bestaan niet, het doel van deze pagina is om kennis te delen waar iedereen iets aan heeft.

-- Ramon

WordPress

Is WordPress Gratis?

Ja, WordPress is gratis, open source software en valt onder de GPL licentie. Dit betekent dat de software gratis ter beschikking wordt gesteld en door iedereen aangepast en verbeterd mag worden. Er is een wereldwijde community die allerlei dingen met de basis-software doet om het uit te breiden en te verbeteren. Een vast team van het bedrijf Automattic bepaalt uiteindelijk hoe wat er aan de "core" wordt toegevoegd en wat niet.

Waarom zou ik voor WordPress kiezen?

Omdat Wordpress gratis, open source en veruit het meest gebruikte CMS ter wereld is ben je niet gebonden aan 1 bedrijf of persoon om je website up-to-date en veilig te houden. Door de grote developers community erachter kun je er zeker van zijn dat WordPress nog lang ondersteund en doorontwikkeld zal worden. Bovendien is er door de populariteit van het systeem een aanbod van honderdduizenden plugins die aanvullingen en verbeteringen realiseren. 

Kan ik zelf een WordPress website maken?

Ja, dat kan. Iedereen kan een WordPress website maken. Je hebt een domeinnaam en webhosting nodig. Bijna alle standaard webhosting pakketten ondersteunen WordPress. Download WordPress en volg de instructies, dan kun je direct aan de slag.
Download WordPress (NL)Installatie Instructies (EN)

Waarom schalen mijn video's niet mee?

Video's en andere "embeddable content" worden op je website weergegeven in een zogenaamde iframe. Veel websites, zoals YouTube en Facebook bieden je de mogelijkheid een stukje code te knippen en te plakken in je website. Dit is vaak zo'n iframe. De reden waarom deze niet automatisch schalen is dat ze een vaste hoogte en breedte meekijken. Je kunt deze waarden aanpassen of verwijderen.

Online Marketing

Waar kan ik het beste online adverteren?

De vraag is niet makkelijk te beantwoorden. In de basis komt het neer op het bepalen van je doelgroep, een platform kiezen waar deze doelgroep zich bevindt. Vervolgens spreek je je doelgroep aan op een manier die bij jouw bedrijf past en resoneert bij je doelgroep. Social Media is vooral goed om relaties met je doelgroep op te bouwen. Google is weer heel geschikt om direct hulp te bieden bij concrete vragen. 'Googlen' betekent immers een vraag stellen aan de zoekmachine. Als jij degene bent die de vraag concreet beantwoord zorgt Google dat jij in beeld komt bij haar gebruikers. 

Moet ik mijn organisch bereik vergroten of betaald adverteren?

Beide. Organisch bereik is een lange-termijn strategie. Door waardevolle content te maken die door Google wordt geïndexeerd zul je organisch in de zoekresultaten verschijnen. Dit proces heeft tijd nodig en het kan maanden duren voor je definitieve plek in de zoekresultaten bepaald is. Ook daarna blijft je positie in beweging doordat anderen ook hun waardevolle content op websites publiceren. 
Betaald adverteren is zinvol om je bedrijf, aanbieding of actie snel onder de aandacht te brengen. Geld kost het sowieso, of het nou de tijd is die steekt of laat steken in het maken van de content. Of dat het je budget is wat uitgegeven wordt om te adverteren. 
Content kan trouwens van alles zijn. Tekst, foto's, video's, illustraties, maar bijvoorbeeld ook audio: een podcast. 

Webhosting en techniek

Ik kan een domeinnaam voor €1,- kopen!

Ja dan kan inderdaad, bij meer dan 1 partij zelfs. Het venijn zit hem in de staart. Na het eerste jaar zul je meer moeten betalen om je domeinnaam te behouden, zonder uitzondering. Maar er speelt meer mee. Wie is bijvoorbeeld de juridisch eigenaar van de domeinnaam? Jij of de partij die de registratie voor je regelt? En wat kun je er vervolgens mee? Als je verplicht bent ook de webhosting bij dezelfde partij af te nemen vervalt je voordeel al gauw, je zou zelf moeten weten wat je met een domeinnaam doet, ook als dat niets meer dan een registratie is (bijvoorbeeld het claimen van je eigen naam).

Kan ik ook e-mailen met mijn webhosting?

Als je naar de techniek kijkt is e-mailhosting fundamenteel anders dan webhosting. Bijna altijd worden beide echter tezamen aangeboden (ik ben daar geen uitzondering op). Want als je een eigen domeinnaam en webhosting hebt is de kans groot dat je ook een e-mailadres met jouw domeinnaam erin wilt hebben. Hoe zit dat dan? Een server is gewoon een computer en een computer kan meerdere programma's tegelijk draaien (dat kan de jouwe ook). Dus draait er een webserver als programma en een e-mailserver als programma op. Aangezien we zakelijk steeds afhankelijker worden van e-mail zie je echter steeds meer aanbieders en afnemers van e-mail diensten gescheiden van de webhosting. Dat kan namelijk prima, je webverkeer naar de ene server leiden en je e-mailverkeer via een andere server laten verlopen.
ramon webdevpro svg
Hosting? >> Webservicedienst.nl
arrow-up linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram